Søg
Close this search box.

Menu

Spørgsmål til vedligeholdelse

For at have glæde af dit produkt længst muligt, og for at være dækket af vores garanti, er det nødvendigt med korrekt vedligeholdelse.

Senge generelt: For alle vores senge gælder det, at skruer og bolte kan løsne sig i takt med brug, og de skal derfor efterspændes – første gang efter tre måneder og derefter cirka en gang om året.
Støvsug delene på middel styrke og gerne med et møbelmundstykke.
Ved pletter skal du forsøge at rense med en fugtig klud og/eller med rengøringsmiddel beregnet til møbler. Vaskeanvisninger skal altid følges.

Elevationssenge, senge med opbevaring og sengekister: Vores elevationssenge er slidstærke, men de kan ikke holde til, at man sidder på den del, der er hævet, så det skal du undgå.

De bevægelige dele kan med tiden komme til at afgive lyd. Dette kan afhjælpes ved at smøre de bevægelige dele med WD-40 eller lignende smøremiddel.

Madrasser: Vores madrasser er af suverænt god kvalitet, men da de, forhåbentligt, bliver brugt godt, så vil de derfor også slides på. Derfor vil det være en god ide, ind i mellem at vende og dreje madrasserne, så belastningen fordeles bedst muligt på hele madrassen. Vi fraråder desuden, at du jævnligt ligger på en madrassenss såkaldte sideforstærkere. Det betyder i praksis, at du så ofte som muligt skal ligge midt på madrassen, så du belaster hver side af madrassen mindst muligt.

Betrækket kan med fordel tages af og rystes i ny og næ, da det medvirker til, at quiltningen igen bliver luftig.

Topmadrasser: De øger din liggekomfort og medvirker til, at resten af sengen opnår en bedre holdbarhed. Topmadrassen skal også vendes og drejes med jævne mellemrum. Gør det eventuelt til en vane at gøre det, hver gang du skifter lagen.

Topmadrassens levetid forlænges desuden ved brug af en rullemadras. Det skyldes, at rullemadrassen tager imod fugt og sved, som ellers ville trænge ned i betrækket på topmadrassen.

Ønsker du at vaske betrækket på din topmadras, kan du ofte vaske det ved op til 60 grader. Betrækket skal dog altid strækkes ud i fugtig tilstand efter vask. Også for topmadrasser gælder det, at man med fordel kan tage betrækket af og ryste det i ny og næ, da det medvirker til, at quiltningen igen bliver luftig.

Dyner og puder: Ryst dine dyner forsigtigt Når dynen rystes, bør det foregå på dynens længste led – og helst ikke alt for kraftigt. Dynerne har nemlig indvendige kanalvægge, som kan briste, hvis man er for voldsom. Ødelagte kanalvægge medvirker til, at fyldet ikke forbliver fordelt korrekt.
Vask dyner og puder skånsomt
Dyner og puder optager meget af kroppens fugt og sved i løbet af natten, og de skal derfor vaskes løbende for at holde sig friske.

Vask en enkeltdyne (140×200/220cm) eller to puder ad gangen i vaskemaskiner på min. 7 kg. Dobbeltdyner bør vaskes på vaskeri eller renseri.
Vask på skåneprogram og kun med enzymfrit vaskemiddel (uden skyllemiddel), høj vandstand og lav tromlerotation. Bruges der vaskemiddel med enzymer, vaskes dunenes naturlige fedtlag/lanolin af, hvorefter de falder sammen og taber isoleringsevnen.

Tør dun i tørretumbleren Efter vask skal dyner og puder altid i tørretumbleren, idet dun ikke kan lufttørre. I tørretumbleren bruges to-tre tennisbolde eller lignende, som ”banker” fyldet, mens det tørres. Det modvirker, at dunene klumper og danner mug. Det kan tage lang tid at tørretumble dun – helt op til fem timer, og dynen må på ingen måde føles fugtig efter tørretumbling. Er man i tvivl, kan man veje dynen inden vask og kontrollere, at dynen vejer det samme efter tørretumbling. Det samme gælder i øvrigt for puden.

Du kan også tørretumble dine dyner og puder, selvom de ikke er blevet vasket først. Tørretumbleren bevirker, at fugten i dynen eller puden forsvinder, og den igen bliver luftig. Det kan du med fordel gøre, hvis din dyne eller pude eksempelvis har mistet noget af sin oprindelige form.

Luft dyne og pude udenfor Det er altid en god idé at lufte sin dyne og pude i friskt og gerne koldt vejr. Dette bør altid gøres i betrækket, da det holder dem friske. Det må dog aldrig gøres i direkte sollys, da det udtørrer dunenes naturlige fedtlag (lanolin). Undgå generelt at banke dine dyner og puder, da det ødelægger dunenes spændstighed. Du kan i stedet anvende en blød børste.

Korrekt brug af sengetæppe
Bruger man sengetæppe på sin seng, må dette ikke lægges over sengen, lige efter man er stået op. Dunene har stadig lidt fugtighed i sig, så vent 5-10 min. med sengetæppet – så holder du dunene og din seng dejlig frisk.

For at sikre et friskt og rent soveklima er det altafgørende, at du af og til vasker din dyne, så mider og bakterier ikke udvikler sig. Dyner optager utrolig meget af kroppens fugt og sved i løbet af natten, og derfor skal dyner vaskes løbende for at holde sig friske.

Vi anbefaler, at du vasker din dyne to gange om året. Hvis du har tendens til at svede meget om natten, kan du med fordel lufte din dyne dagligt. Alle vores dyner er så åndbare, at sved og fugt uden problemer kan fordampe. Når du lufter din dyne, skal det altid ske i skyggen, da dunene ellers vil udtørre og miste deres isoleringsevne.

Du kan desuden med fordel regelmæssigt ryste din dyne for at holde den frisk. Undgå at ryste for hårdt og ryst altid på dynens længste led, så det korteste led vender nedad. Ellers risikerer du at beskadige de kanalvægge i dynen, der holder fyldet på plads.

De fleste har en dundyne, hvor dynevåret er lavet af 100% bomuld, og hvis det er tilfældet, kan du sagtens selv vaske din dyne. Du skal derimod være mere forsigtig, hvis du har en edderdunsdyne, eller hvis dynevåret er lavet af silke. I disse tilfælde vil vi anbefale dig at få dynen vasket på et vaskeri, så du ikke risikerer at ødelægge den. Vi anbefaler også, at dobbeltdyner vaskes på et vaskeri.

Sådan vasker du dundyner:

 1. Anvend en vaskemaskine med en kapacitet på min. 7 kg.
 2. Vask kun én enkeltdyne (140×200/220) ad gangen. 
 3. Kontroller altid dynens vaskeanvisninger, da der kan være særlige forhold at tage højde for i forbindelse med visse dundyner.
 4. Brug enzymfrit vaskemiddel og ingen skyllemiddel. Bruges der vaskemiddel med enzymer, vaskes dunenes naturlige fedtlag (lanolin) af, hvorefter de falder sammen og taber isoleringsevne. 
 5. Vask på et skåneprogram.
 6. Vask på 60 grader. Dette anbefales, da mider kan leve i op til 55 grader. 

Sådan tørrer du dundyner:

 1. Dynen skal ALTID i tørretumbler efter vask, da dun ikke kan lufttørre. Det er vigtigt, de bliver helt tørre, da de ellers vil mugne, og dynen inden længe må smides væk.
 2. Tørretumbleren skal have en kapacitet på min. 8 kg. Hvis kapacitet er mindre, skal tørretumblingen afbrydes med jævne mellemrum, så dynens placering i maskinen kan ændres.  
 3. Dynen må aldrig tørretumbles på mere end 60 grader, og det kan tage helt op til fem timer, inden dynen er helt tør. 
 4. Brug tennisbolde eller lignende, som kan “banke” dunene og sikre, at de ikke klumper sammen. Vi anbefaler 2-3 tennisbolde. 
 5. Hvis du har mulighed for det, kan du slutte af med at hænge dynen ud i skyggen, så den bliver helt frisk. Det er vigtigt, at dynen er HELT tør, inden du hænger den ud til luftning. 

Sådan vasker du dyner, der ikke indeholder dun:

Hvis du har en dyne med syntetisk fyld i stedet for dun, skal du være opmærksom på, at du med fordel kan halvere mængden af vaskemiddel i forhold til, hvad man ville bruge til en dundyne. Husk også at undlade skyllemiddel. Luft desuden din syntetiske dyne så ofte som muligt.

Indkøbskurv
Scroll to Top
Hafmeyja14-min

Tilmeld dig Miklagaard House of Tisvildes nyhedsbrev, og hold dig opdateret om nye designs, inspiration, tilbud og meget mere!

Ved at tilmelde dig her, accepterer du at modtage vores nyhedsbrev på e-mail