Hvorfor er dyb søvn vigtigt?
Hvor meget dyb søvn skal man have? Det kan være hårdt at stå op om morgenen – dette skyldes oftest at man ikke har fået nok dyb søvn. Når du ligger dig under dynen og sover de anbefalede timer, er det samtidig vigtigt at se nærmere på søvnens i alt fire faser. For af og til oplever vi, at vi stadig kan føle os trætte og ugidelige. Det er selvom vi egentlig sover de timer, vi skal. Det er derfor en god idé at spørge dig selv, om du også får den dybe søvn, som du skal have? Hvis du ønsker en uddybende forklaring af hvad dyb søvn er, så kan du læse med her.
De fire søvn faser
Søvnen byder på i alt fire faser, som spænder fra den lette søvn til en dybere og dybere søvn. Hvor du til sidst når REM-søvnen først på morgenen. Først begynder kroppen at døse hen, hvilket kaldes søvnens første fase. Anden fase er her, hvor vi ikke længere er bevidste om tingene omkring os, men hvor vi stadig nemt vågner. Med den tredje fase opnår vi den dybe søvn, hvor hele kroppen får lov til at restituere. Det er også her hvor der skal meget larm og støj til at vække os. Den sidste og fjerde fase er den såkaldte REM-søvn, som også hedder drømmefasen. Det er her, at kroppen så småt begynder at forberede sig på at skulle vågne. Hvor vi for det meste sover en smule mere uroligt og drømmer.
Hvor meget dyb søvn anbefales?
Det er individuelt, hvor lang tid du når at være i de forskellige faser i løbet af din søvn. Men også hvor lang tid du opholder dig i den dybe søvn. I takt med at du bliver ældre, vil du opleve, at dit behov for en dyb søvn faktisk bliver mindre og mindre. Derimod er det ofte vigtigere for dig at sikre dig en god, dyb søvn, når du er yngre og stadig i udvikling. Det er nemlig under den dybe søvn, at vi som unge mennesker udskiller de mange væksthormoner, der skal danne en god grobund i teenageårene og årene frem. Derfor er det vigtigt, selv i de yngre faser af livet, at man har en god seng.
Det anbefales derfor, at alle voksne som minimum skal have en til to timers dyb søvn i løbet af en gennemsnitlig nat. Og gerne mere for teenagerne, hvor de ældre over 70 vil opleve, at de sagtens kan halvere tiden i den dybe søvn.
Kvaliteten på din søvn afhænger derfor i høj grad af, om du når at komme i den dybe søvn eller ej. Det er dog vigtigt at huske på, at hvis du har en nat, hvor du enten sover dårligt eller for lidt. At du kompenserer kroppen typisk i dagene derpå. Det vil du også opleve, hvis du har gennemgået en længere periode med en fyldt kalender. Så vil kroppen automatisk selv tage den mængde søvn, som den har behov for. Og den vil helt selv få dig i den dybe søvn, som kroppen mangler.
Hvor meget dyb søvn skal jeg så have?
Men hvordan kan du så få svaret på: Hvor meget dyb søvn skal man have? Det vil kroppen give dig svar på om morgenen, hvor den fortæller dig, om du er træt og sløv, eller om du virker oplagt og veludhvilet. Ligesom du over tid vil føle dig både irritabel, stresset og utilpas, hvis kroppen ikke får den dybe søvn, som den beder dig om.