Hvad er dyb søvn?

Facebook
Email
hvad er dyb søvn

Hvad er den dybe søvn?

Hvad er dyb søvn? Den dybe søvn er en fase, som vi gennemgår, når vi sover allermest tungt. Det er tidspunktet i vores søvn, hvor kroppen restituerer og kommer til hægterne igen efter en travl dag. Den dybe søvn har stor indvirkning på vores krop, men også på vores velbefindende generelt. Kroppen er nemlig den bedste vejviser, hvis den fornemmer, at vi svigter den, når det kommer til at få den søvn, som vi har brug. Hvis du er interesseret i at vide hvor meget dyb søvn man skal have, så kan du læse med her: Hvor meget dyb søvn skal man have?

Lyt til din krop

For har du fået din anbefalede søvn vil din krop hurtig fortælle dig næste dag, at du er i overskud. Du er klar til dagen og føler, at du er frisk og udhvilet. Omvendt sladrer den også, hvis du ikke har fået den mængde søvn, som du har behov for. Du vil derfor med det samme føle dig dvask og uoplagt. Faktisk kan du over længere tid, hvor søvnen er kommet i anden række opleve at føle dig stresset og ved siden af dig selv. Og her er det netop den dybe søvn, som er altafgørende. Det er den, du skal sørge for at komme i hver nat for at skabe de bedste betingelser for dig selv.

De 4 søvn faser

Den dybe søvn er en del af vores i alt fire søvnfaser. Vores søvn begynder altid med den lette opstart, hvor vi langsomt døser hen til natten. Her er vi stadig lette at komme i kontakt med, hvis vi hører stemmer eller høje lyde. I den anden fase går vi dybere ned i søvnen. Dog er vi stadig i den lette søvn, men vi bliver sværere og sværere at vække, hvilket især gør sig gældende for tredje fase, som netop er den dybe søvn. Nu har kroppen givet sig helt hen til søvnen, som er så sundt for samtlige millimeter af vores krop.

Hvornår har du behov for dyb søvn?

Formår du at være i den dybe søvn i minimum to timer hver nat som voksen. Så giver du din krop de bedste forudsætninger for at kunne tage hul på en ny dag. Som teenager har den dybe søvn samtidig stor indvirkning på kroppens generelle udvikling. Hvorfor du også gerne må opholde dig mere i den dybe søvn end to timer, hvis det er muligt. Er du derimod over 70 år, vil du opleve, at du ikke behøver nær så meget af den dybe søvn. Jo ældre vi bliver, jo mindre har kroppen behov for at sove, og du kan derfor halvere tiden i den dybe søvn. Derimod har helt små børn brug for endnu mere tid i den dybe søvn for at kunne udvikle sig fysisk, men det er også her, at hjernens mange funktioner arbejder på højtryk. Du vil derfor nok også kunne nikke genkendende til, at mange børn ofte også er dygtige til at falde i den helt dybe søvn, hvor de kan sove fra det meste, når først de har ramt puden.

Så hvad er dyb søvn? Det er der hvor du sover tungest. Den dybe søvn er altså god til mange ting. Både når det kommer til vores velvære – men også når det kommer til vores generelle udvikling, imens vi vokser op og tager hul på livet.

Indkøbskurv
Scroll to Top
0